Sprawozdanie z realizacji projektu 100 pozdrowień na 100-lecie Niepodległości – 18.12.2018 r.

Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości i konieczności podkreślenia jej ważności grupa stu nauczycieli ze szkół różnego stopnia, rozmieszczonych w całej Polsce opracowała wspólny projekt. Łączył on ze sobą, w niecodzienny sposób, ponad 100 szkół z całej Polski. Uczniowie ci, jak i nauczyciele, nigdy nie spotkali się osobiście, nie znają się nawet z widzenia. Udział w tej innowacji był wyjątkową lekcją geografii, historii oraz świetną odskocznią od prostych form dzisiejszego komunikowania się.

Uczniowie mieli możliwość dokonania niewielkiego czynu upamiętniającego wielkie poświęcenie milionów Polaków w drodze do odzyskania niepodległości. Jednocześnie stu szkołom w stu miejscowościach Polski przesłali pozdrowienia z okazji tego święta, pokazując, że Polacy potrafią czcić święta narodowe w sposób niosący pozytywne przesłania. A także rozpropagowali w ten sposób swoje szkoły i miasta w całym kraju, bo pozdrowienia zawierały również krótką notkę informującą o nadawcy, a widokówka przedstawiała jego miejscowość. W projekcie wzięło udział ponad 600 szkół z całej Polski!.

Z naszej szkoły wysłaliśmy ponad 100 pocztówek z pozdrowieniami, ok.100 kartek również otrzymaliśmy z innych szkół z całej Polski.  W projekcie zaangażowanych było kilkoro nauczycieli z naszej szkoły wraz z uczniami: Anna Bazan z kl.6d, p.Barbara Kochan z kl.5b, p.Marta Swiętoń z kl.4a, p.Bernadetta Duś z kl.4d, p.Agata Gruba z kl. 3b, p.Beata Leśniak z kl. 3c, p. Aldona Hałdys z kl. 2a, oraz uczniowie z klas siódmych i ósmych.  Wszystkie otrzymane pocztówki zostały umieszczone na specjalnie przystosowanej tablicy – mapie konturowej Polski, uczniowie wcześniej lokalizowali położenie geograficzne miejscowości nadawcy. Dodatkowo uczniowie klasy 6d zaznaczali również wszystkie miasta na swoich mapkach. Uczniowie mieli możliwość rozwinąć swoją wiedzę na temat położenia miejscowości na mapie Polski, zapoznanie z ciekawostkami dotyczącymi wielu miejscowości w Polsce. Udział w projekcie dał uczniom wiele radości oraz pozytywnych wrażeń. Serdecznie dziękuję za współpracę wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy przyłączyli się do akcji.

Anna Bazan – koordynator akcji.